Artikel från VLT ”Jag tror att det här jobbet är rätt för mig”


För att säkra kunskapen om plasttillverkning i Mälardalen går AQ Plast i bräschen med en utbildningssatsning för att trygga en framtida produktion i Västerås: ”Jag tror att det här jobbet är rätt för mig”

Bild: Kenneth Hudd

Örjan Hederstedt, 53 år, är arbetslös men har tidigare jobbat inom ett flertal yrken, bland annat verktygsmakare, husmonterare, betongarbetare, truckförare och grävmaskinist.

– Jag såg en annons och tänkte att det här verkar intressant i och med att de skulle hjälpa till med att ordna utbildning, då blev jag nyfiken. Jag har varit arbetslös sedan november. När man jobbar inom anläggning så blir det väldigt säsongsbetonat. Man har jobb hela sommaren sedan blir man arbetslös i oktober-november, och går utan arbete över vintern, det är jobbigt för ekonomin. Jag ser det här som en stor möjlighet, säger Örjan Hederstedt.

Han berättar om intrycket efter rundvandringen i lokalerna:

– Det var inte som jag hade tänkt mig; att det bara är att trycka ihop lite plast och ett par maskiner som klappar till och så var det färdigt, men det är inte riktigt så, skrattar han. 

Bild: Kenneth Hudd

Stefan Eriksson, 38 år, blev tipsad av sin kusin om det här jobbet när hans tidigare arbete skulle upphöra:

– Jag blev sugen på att man kan få en utbildning och att den är gjord för det här företaget. Jag har tidigare jobbat mycket med vaktmästeri. Jag var vaktmästare på Wenströmska i fyra år, jag kunde de där korridorerna utan och innan. De var storkunder på lysrör, jag bytte jättemånga.

– Jag gick industriprogrammet på gymnasiet och är väldigt teknisk av mig, så jag tror att det här jobbet är rätt för mig, säger han.

För flera år sedan identifierades behovet av att förstärka kompetensen i företaget när produktionen skulle öka. Ett problem var att inflödet av nyutbildad arbetskraft saknades, och Sveriges stora kompetens inom formsprutade plastprodukter finns koncentrerad till ett antal stora företag i Småland.

Mattias Nettelbladt, produktionschef på AQ Plast, såg sig omkring i Mälardalen och identifierade ett tiotal företag inom en radie av fem mil från Västerås som arbetar med formsprutning av plast.

– Det är 350-400 arbetstillfällen i den här regionen och det finns inget naturligt inflöde. Jag ser att det finns en stor risk att yrket försvinner, men vi är erkänt duktiga på det här i världen. Så när jag började nätverka kring det här såg jag att våra samarbetspartners upplevde samma sak: det är svårt att rekrytera personal med den här kompetensen, säger han.

Sagt och gjort, ett samarbete startades med Polymercentrum i Anderstorp som är plastbranchens kompetenscentrum i Sverige, där flera utbildningar arrangeras.

– Vi kommer erbjuda nya personer praktikplats på vårt företag tre dagar i veckan, där man går med den befintliga personalen och lär sig yrket. Två dagar i veckan är man i Anderstorp och utbildas i teori och plastlära, i projektet som pågår i sex månader står vi för transport och logi, säger Mattias Nettelbladt.

Bild: Kenneth Hudd

Han fortsätter:

– Vi kontaktade arbetsförmedlingen i Västerås och sa att vi skulle göra den här satsningen. Jag vill åtminstone kunna erbjuda fem personer varje år den här utbildningen därför att kompetensen är så pass efterfrågad, jag ser behovet. Vi fortsätter att växa och behöver ett inflöde på fem nya medarbetare per år i Västerås, säger han.

– Det gäller att vi hänger med i utvecklingen, det är en jättestor generationsväxling. Min förhoppning är att det här växer och de andra företagen anammar det här, så vi kan behålla de här jobben i Västra Mälardalen, säger Mattias Nettelbladt.

AQ Plast har 45 anställda i Västerås, och har även verksamhet i Anderstorp och Torslanda.

Bild: Kenneth Hudd

 

https://www.vlt.se/logga-in/sa-ska-expertisen-om-plast-sakras-till-vasteras-yrket-riskerar-att-forsvinna