Våra event

Här kan du ladda ner dokumentation och bilder från våra event

Saknar du något föredrag beror det oftast på att föreläsaren inte vill att presentationen ska kunna spridas fritt. Kontakta då föreläsaren direkt om du vill veta mer.

Använder du bilderna i andra sammanhang uppger du bara ”Foto: Polymercentrum”

Bioplastkonferens 2015

Fokus Komposit 2014

Fokus Plast 2015

September 2016

Välbesökt konferens om bioplaster

Det råder ingen tvekan om att bioplaster och biokompositer är ett angeläget ämnesområde. Likaså att bioplaster har en central roll i framtidens cirkulära ekonomi. Det visade den konferens som i september arrangerades i Göteborg av Polymercentrum, nord emballage/Packnews och Nordisk Bioplastförening.

Över 120 varumärkesägare, forskare, representanter från plastindustrin och andra beslutsfattare samlades till konferensen ”Bioplast – ett hållbart alternativ i en cirkulär ekonomi” för att lyssna och få veta mer om framtiden inom cirkulär hållbarhet och bioplaster. Föredragen täckte allt från förpackningar till högpresterande kompositer och sportprodukter.

Bland annat berättade Per Stoltz om IKEAs vision ”En bättre vardag”, som innehåller allt från nya cirkulära konsumtionsbeteenden och nya tillväxtmarknader till nya synsätt inom produktdesign, reservdelsförsörjning och även helt nya affärsmodeller. En lång resa har påbörjats och redan 2020 ska 100 % av den plast som IKEA använder antingen vara återvunnen eller från förnybar råvarubas.

Ett annat spännande tema under dagen handlade om det gränsöverskridande bioplastprojektet STEPS där Lunds universitet och industrin samarbetar runt allt från nya plaster till förnybara tillsatser och bioplasternas framtidsroll i samhället.

bio1
Stina Haglund, Brämhults (t hö) bjöd på företagets nya ekologiska juice som förpackas i en flaska av sockerrörsbaserad bioplast.

bio6
Armina Nilsson hållbarhetschef på Skånemejerier berörde i sitt föredrag den så viktiga omsorgen om djur, natur och oss alla.

 

bio7
Dan Blomstrand från Organoclick visade handfast att byggskivor av gröna biokompositer är extremt starka.

 

bio8
Serieentreprenören Åke Rosén, R&D-chef på Gaia, demonstrerar företagets senaste tillskott till det fossilfria samhället – ett bioplastförkläde till sjukvården.

fff
Petri Vasara, Global Practice Head PÖYRY Management Consulting Oy, konstaterade i sitt föredrag att bioplast är så mycket mer än bara plast.

 

bio12
Josefin Ahlqvist från Lunds universitet berättade om storsatsningen i det gränsöverskridande bioplastprojektet STEPS, där Lunds universitet och industrin samarbetar runt allt från nya plaster till förnybara tillsatser och bioplasternas framtidsroll i samhället.

bio14
Moderator var Bo Wallteg (t hö), från förpackningstidningen nord emballage och nyhetssajten Packnews. Här intervjuar han Bengt Svennerstedt på Bio CompoTech, som berättade om sina biofiberkompositer.

April 2016

Polymercentrum på EasyFairs Plastteknik i Malmö

Polymercentrum fanns under mässdagarna på Rekryteringstorget för att prata kompetensförsörjning inom plast, gummi och kompositer. I montern presenterades marknadens bredaste utbud av öppna kurser och skräddarsydda företagsutbildningar för plastindustrin och dess kunder.

Polymercentrum fungerar även som ett testcentrum med validering och certifiering av plastbranschens operatörer, maskinställare och tekniker.

Nytt är att Polymercentrum även genomför arbetsmarknadsutbildningar och först ut är en 26-veckors kurs för maskinställare, följt av en utbildning för processoperatörer efter sommaren.

Nyfikenheten var stor bland mässbesökarna och det framgick med stor tydlighet att kompetenshöjning inom plast är angeläget ämne.

Granne till Polymercentrum på Rekryteringstorget fanns pilotprojektet ”Den första ingenjören”, där Polymercentrum ingår som processledare. Projektet är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Sveriges Ingenjörer och branschorganisationerna Polymercentrum, TMF Trä- och möbelföretagen, Skärteknikcentrum och Svensk Gjuteriförening. Projektägare är Swerea SWECAST.

Projektet vill tydliggöra att mindre företag som anställer sin första ingenjör utvecklas snabbare. Syftet är att få småföretag att se ingenjörens potential att utveckla verksamheten och att visa ingenjörer alla möjligheter som finns i mindre företag.

plast2
Polymercentrums styrelseordförande/vd Anders Sjögren i montern på Plastteknik 2016 i Malmö.

plast3
På Rekryteringstorget fanns även pilotprojektet ”Den första ingenjören”, där Polymercentrum är en av processledarna. Projektansvarig är Annika Jederström från Sveriges Ingenjörer (till höger på bilden).