Våra event
Här kan du ladda ner dokumentation och bilder från våra event
Saknar du något föredrag beror det oftast på att föreläsaren inte vill att presentationen ska kunna spridas fritt. Kontakta då föreläsaren direkt om du vill veta mer.
Använder du bilderna i andra sammanhang uppger du bara ”Foto: Polymercentrum”
September 2016
Välbesökt konferens om bioplaster
Det råder ingen tvekan om att bioplaster och biokompositer är ett angeläget ämnesområde. Likaså att bioplaster har en central roll i framtidens cirkulära ekonomi. Det visade den konferens som i september arrangerades i Göteborg av Polymercentrum, nord emballage/Packnews och Nordisk Bioplastförening.
Över 120 varumärkesägare, forskare, representanter från plastindustrin och andra beslutsfattare samlades till konferensen ”Bioplast – ett hållbart alternativ i en cirkulär ekonomi” för att lyssna och få veta mer om framtiden inom cirkulär hållbarhet och bioplaster. Föredragen täckte allt från förpackningar till högpresterande kompositer och sportprodukter.
Bland annat berättade Per Stoltz om IKEAs vision ”En bättre vardag”, som innehåller allt från nya cirkulära konsumtionsbeteenden och nya tillväxtmarknader till nya synsätt inom produktdesign, reservdelsförsörjning och även helt nya affärsmodeller. En lång resa har påbörjats och redan 2020 ska 100 % av den plast som IKEA använder antingen vara återvunnen eller från förnybar råvarubas.
Ett annat spännande tema under dagen handlade om det gränsöverskridande bioplastprojektet STEPS där Lunds universitet och industrin samarbetar runt allt från nya plaster till förnybara tillsatser och bioplasternas framtidsroll i samhället.

April 2016
Polymercentrum på EasyFairs Plastteknik i Malmö
Polymercentrum fanns under mässdagarna på Rekryteringstorget för att prata kompetensförsörjning inom plast, gummi och kompositer. I montern presenterades marknadens bredaste utbud av öppna kurser och skräddarsydda företagsutbildningar för plastindustrin och dess kunder.
Polymercentrum fungerar även som ett testcentrum med validering och certifiering av plastbranschens operatörer, maskinställare och tekniker.
Nytt är att Polymercentrum även genomför arbetsmarknadsutbildningar och först ut är en 26-veckors kurs för maskinställare, följt av en utbildning för processoperatörer efter sommaren.
Nyfikenheten var stor bland mässbesökarna och det framgick med stor tydlighet att kompetenshöjning inom plast är angeläget ämne.
Granne till Polymercentrum på Rekryteringstorget fanns pilotprojektet ”Den första ingenjören”, där Polymercentrum ingår som processledare. Projektet är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Sveriges Ingenjörer och branschorganisationerna Polymercentrum, TMF Trä- och möbelföretagen, Skärteknikcentrum och Svensk Gjuteriförening. Projektägare är Swerea SWECAST.
Projektet vill tydliggöra att mindre företag som anställer sin första ingenjör utvecklas snabbare. Syftet är att få småföretag att se ingenjörens potential att utveckla verksamheten och att visa ingenjörer alla möjligheter som finns i mindre företag.
