Ett framgångsrikt 2017 för Polymercentrum


Det har varit ett år fyllt med aktiviteter, både på kurssidan och att bygga en stabil plattform för plastbranschens kompetensförsörjning. Plastindustrins stora gensvar är en viktig drivkraft och Polymercentrum fortsätter nu arbetet med att vässa den framtida konkurrenskraften.

En snabb kavalkad över vad som hänt under 2017 :

  • Antalet medlemmar har ökat med närmare 50 procent
  • Kursverksamheten har mer än fördubblats
  • Nya kurser har tillkommit – kurser som efterfrågats av industrin
  • En ny plattform för att bli certifierad formsprutningstekniker. LÄS MER =>
  • En ny 1,5-årig YH-utbildning för att bli verktygsmakare har startats, med Jönköping University/Tekniska Högskolan som huvudman
  • Polymercentrum går in som en av åtta finansiärer av en ny professur i “Polymerer och Polymera kompositer” vid Jönköping University/Tekniska Högskola. Rekrytering pågår som bäst.

…. och ännu mer har hänt:
Ställare- och Operatörskolorna tuffar på och ca 100 elever har nu examinerats. Fler ställare blir färdiga under våren och nya kurser startar i slutet av februari 2018. Arbetsförmedlingens mätningar visar att 86 % av våra elever går ut i jobb. Riksgenomsnittet är 34 % och Polymercentrum är den enda aktören som lyckats ta sig över 50 %.

I slutet av januari anordnade Polymercentrum ett större event runt kompetensförsörjning, där vi tillsammans med bland annat branschorganisationerna IKEM och SPIF väckte frågan hur plastindustrin på ett effektivt sätt kan möta den framtida kompetensutmaningen.

I september kom uppföljning i form av den välbesökta heldagen ” Plast & Kompetens – nu och i framtiden” tillsammans med Campus Värnamo. Ett av de viktiga resultaten är en kompetenscoach, som ska stödja plastföretag i arbetet att ta fram en egen strategisk kompetensplan. Genom att identifiera företagets utmaningar tydliggörs insikter om vilka kompetenser som behövs för att möta framtidens konkurrenssituation.

Under våren var Polymercentrum med på Plastteknik i Malmö, både i form av ett seminarium om framtidens ställare och med egen monter.
Likaså var vi med i november på Elmia Subcontractor i Jönköping för att på ett större seminarium berätta om det nya regionala kompetensnavet med Polymercentrum, Campus Värnamo och Skärteknikcentrum vid rodret.
Uppdraget är att stödja att företagen i deras arbete med att kvalitetssäkrat lösa kompetensbehov på olika nivåer. Bland hjälpmedlen finns möjlighet att validera personalen mot kompetenskraven i Industriteknik BAS eller att delta i företagsnätverk och validera en grupp medarbetare.

Polymercentrum värnar självklart om återväxten, bland annat som kategoripartner i Plastforums prestigefyllda Plastovationer Awards där vi delade ut pris till vinnarna i kategorin Ung framtid – årets vassaste examensarbete. Denna gång handlade det om smart metallersättning, som ger kraftig kostnadsreduktion och stora miljövinster.

Vårens kursprogram presenteras inom kort – så håll ögonen på vår hemsida!

Vi på Polymercentrum önskar nu
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
/Joakim Wiedesheim och Katarina Elner-Haglund