Plastens roll i det cirkulära samhället


Det pågår en kraftfull rörelse i riktning mot det cirkulära samhället och här har plasten en viktig uppgift. På Recyclingdagen i Helsingborg den 26 april speglas både dagens utveckling och plasternas framtidsroll.

 

Viktsbesparing, miljöeffektiv återvinning, bioplaster och möjligheter till resurssnål design är några av de möjligheter som plasterna bidrar med för att nå en hållbar framtid.

Utvecklingen dit går fort och nu har tidningen Recycling samlat olika aktörer som under en heldag kommer att beskriva läget. Här bjuds på ett digert program med en rad spännande talare, som visar vägen mot det cirkulära samhället ur olika aspekter.

 

Ett axplock ur programmet:

Regeringen utsåg i höstas Åsa Stenmarck, IVL, till särskild utredare med uppdraget att se över möjligheterna att minska de negativa miljöeffekterna från plast. Hon kommer att berätta vad som framkommit hittills.

Elin Hermansson från Hållbar Kemi 2030 beskriver arbetet mot att storskaligt nå 100 % kemisk återvinning i  plastraffinanderier – en teknikutveckling som förändrar.

IKEA har en uttalad strategi för sina insatser bidra till ett cirkulärt samhälle. Per Stoltz, Global Resources and Waste Manager, beskriver företagets tankar runt resurseffektivitet i symbios med miljönytta och  sund ekonomi.

Likaså kommer deltagarna få en demonstration av en IT-plattform för återvunnen plast, få information om ny kvalitetsstandard för återvunnen plast och insikter om hur man kan automatisera sorteringen av återvunnen plast.

Bioplaster är väldigt mycket mer än debatten runt komposterbarheten. Åke Rosén på Gaia BioMaterials tar åhörarna med på en tur i bioplasternas spännande värld.

Nästa år startar Europas modernaste anläggning för sortering och återvinning av plastförpackningar i Motala. Kent Carlsson, vd på Förpacknings- och tidningsinsamlingen berättar mer om satsningen.

Tretorn har gjort en annorlunda resa där företaget ställt om sin syn på vad som är skräp och istället se det som värdefull resurs. Fredrik Ekström som är ansvarig för bland annat hållbarhetsfrågor kommer att berätta om denna förändringsprocess.

 

Detta är bara några av alla högaktuella programpunkter. Komplett program och annan viktig information hittar du på www.recyclingdagen.se

Medlemskap i Polymercentrum ger deltagarrabatt!

Är du medlem anmäler du dig  HÄR

Medlemspriset är 1 695:-  (ord. pris 2 195:-)

NÄR:            Den 26:e april kl. 09:00 – 17:00

VAR:            Konserthuset i Helsingborg