Kursinnehåll

Kursinfo

« Gå tillbaka

Återvinning av plast och fiberkompositer


Kort beskrivning

Återvinning av plast och fiberkompositer är viktigt för att åstadkomma en cirkulär miljö och minska nedskräpningen av naturen. Tyvärr så är graden av återvinning av plast och fiberkompositer mycket lägre än återvinningen av andra typer av material. Det finns dock en mängd olika metoder för att återvinna både plast och fiberkompositer och i denna kurs presenterar vi för- och nackdelar med de vanligaste återvinningsmetoderna. Vi diskuterar även egenskaper för återvunna material samt tester och standarder gällande återvunna material.

Kursbeskrivning

Kursen startar med en genomgång av plastflöden i Sverige. Därefter presenteras olika återvinningsmetoder för plast och fiberkompositer. Tyvärr så kan man ofta förlora en del i mekaniska egenskaper när man återvinner plast och fiberkompositer och vi diskuterar därför orsaker till försämrade egenskaper samt metoder för att testa egenskaperna för återvunna material.

Kursmål

Kursinnehåll

 

  • Plastflöden i Sverige
  • Mekanisk återvinning av plast
  • Kemisk återvinning av plast
  • Mekanisk återvinning av fiberkompositer
  • Kemisk återvinning av fiberkompositer
  • Egenskaper för återvunna material
  • Tester och standarder

Målgrupp

För att minska läckaget av plast och fiberkompositer ut i miljön så måste vi bli bättre på att återvinna förbrukade plastprodukter. Kursens innehåll är därför viktigt för både företag och privatpersoner. Alla kan därför ha nytta av kursinnehållet.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Efter kursen

Återvinning är viktigt för att minska miljöpåverkan av plast och kompositmaterial. Andra viktiga delar för att minska en produkts miljöpåverkan är val av råmaterial och tillverkningsmetod. Fortsättningskurser av intresse kan därför vara ”Livscykelanalys för plastprodukter” och ”Bioplaster och biokompositer”.

Tillfälle

1 dag, -

Pris

Medlem i Polymercentrum 1 500 SEK exkl. moms
Standardpris 2 500 SEK exkl. moms
Digital kurs
28 augusti, 13:00 - 17:00
16 platser kvar

ADRESS

Polymercentrum Sverige AB
Oljevägen 1
334 32 Anderstorp

UC_Sigill