Kursinnehåll

Kursinfo

« Gå tillbaka

Värt att veta om fiberkompositer


Kort beskrivning

För att öka plasters styvhet och hållfasthet så tillsätts ofta olika typer av fibrer. Den vanligaste varianten är glasfiber, men även kolfiber och träfiber används i stor omfattning. Vid tillsats av fibrer erhålls normalt anisotropa egenskaper, vilket möjliggör optimering av produkters egenskaper men innebär samtidigt svårare konstruktionsarbete. I denna kurs presenterar vi egenskaper för en mängd olika fibrer och matrismaterial, samt förklarar vikten av en stark vidhäftning mellan fiber och matris. Vi presenterar även vanliga typer av skade- och brottmekanismer vilket är viktigt att ha kunskap om för att undvika haveri. Återvinning av fiberkompositer kan ofta vara svårt, eftersom det vanligaste är användning av härdplastmatriser. Men det finns metoder för återvinning av fiberkompositer och möjligheter och begränsningar med dessa metoder diskuteras i kursen.

Kursbeskrivning

Kursen startar med en genomgång av för- och nackdelar med fiberkompositer. Typiska egenskaper och vanliga användningsområden för fiberkompositer presenteras också. Därefter presenteras ett antal vanliga fiber- och matrissystem. Vid formsprutning och pressning av fiberkompositer så används normalt korta fibrer. Korta fibrer leder till något sämre hållfasthet, men erbjuder samtidigt stor designfrihet och snabb tillverkning. Möjligheter och begränsningar med kortfiberkompositer diskuteras därför kortfattat i kursen. Kursen avslutas med information om skade- och brottmekanismer, samt återvinningsmetoder, för fiberkompositer.

Kursmål

Kursinnehåll

 

  • För- och nackdelar med fiberkompositer
  • Vanliga typer av förstärkningsfibrer
  • Vanliga typer av matrismaterial
  • Inverkan av gränsytan mellan fiber och matris
  • Kortfiberkompositer
  • Skador och brott
  • Återvinning av fiberkompositer

Målgrupp

Kursen lämpar sig för alla som har behov av en grundläggande kunskap om fiberkompositer, t.ex. konstruktörer, produktutvecklare och inköpare.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Efter kursen

Som nästa kurs rekommenderas ”Värt att veta om fiberkompositer, fortsättningskurs”.

Tillfälle

1 dag, 13:00 - 17:00

Pris

Medlem i Polymercentrum 1 500 SEK exkl. moms
Standardpris 2 500 SEK exkl. moms
Digital kurs
24 september, 13:00 - 17:00
19 platser kvar

ADRESS

Polymercentrum Sverige AB
Oljevägen 1
334 32 Anderstorp

UC_Sigill